Dział Żywienia Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie-Prokocimiu zajmuje się kompleksową obsługą Placówki w zakresie żywienia Pacjentów. Utrzymuje również stałą współpracę z Działem Dietetyki.
Dwie główne jednostki, które tworzą Dział Żywienia to Kuchnia Niemowlęca oraz Kuchnia Centralna.
Kuchnia Niemowlęca zapewnia wyżywienie dla najmłodszych Pacjentów USD. Wśród dostępnych mieszanek/produktów/posiłków znajdują się podstawowe mieszanki mlekozastępcze, odpowiednie dla potrzeb różnych grup wiekowych oraz potrawy takie jak zupki i desery. Ponadto, Kuchnia Niemowlęca dysponuje szerokim wyborem specjalistycznych preparatów do żywienia niemowląt i dzieci o szczególnych wymaganiach żywieniowych, wynikających z nietolerancji i alergii pokarmowych, chorób metabolicznych, specjalistycznego leczenia.
Kuchnia Centralna każdego dnia przygotowuje zbilansowane i pełnowartościowe posiłki dla Pacjentów USD. Diety, które oferuje Dział Żywienia, zostały opracowane w oparciu o aktualnie obowiązujące Normy Żywienia. Funkcjonuje 12 głównych rodzajów diet, które uwzględniają cztery grupy wiekowe Pacjentów. Dostępne są również dodatkowe kategorie, które obejmują dietę wegetariańską, diety dla Oddziału Transplantologii, Oddziału Hematologii oraz diety specjalne.
W zakres działalności Działu Żywienia wchodzi również zapewnienie wyżywienia dla dorosłych Pacjentów Zakładu Radioterapii.