Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie

   +48 12 658 20 11
Unia Europejska
Unia Europejska

Kierownik Działu Żywienia: mgr Kamila Sarkowicz-Poręba
Zastępca Kierownika: Oliwia Baran
Telefon „zewnętrzny”: +48 12 333 92 22 lub +48 12 658 40 53
Telefon „wewnętrzny”: 42 22 lub 40 53
E-mail: ksarkowicz@usdk.pl

Sekretariat Działu Żywienia
Telefony „zewnętrzny”: +48 12 333 92 23 lub +48 12 333 92 24
Telefon „wewnętrzny”: 42 23 lub 4224

Dział Żywienia Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie-Prokocimiu zajmuje się kompleksową obsługą Placówki w zakresie żywienia Pacjentów. Utrzymuje również stałą współpracę z Działem Dietetyki.

Dwie główne jednostki, które tworzą Dział Żywienia to Kuchnia Niemowlęca oraz Kuchnia Centralna.

Kuchnia Niemowlęca zapewnia wyżywienie dla najmłodszych Pacjentów USD. Wśród dostępnych mieszanek/produktów/posiłków znajdują się podstawowe mieszanki mlekozastępcze, odpowiednie dla potrzeb różnych grup wiekowych oraz potrawy takie jak zupki i desery. Ponadto, Kuchnia Niemowlęca dysponuje szerokim wyborem specjalistycznych preparatów do żywienia niemowląt i dzieci o szczególnych wymaganiach żywieniowych, wynikających z nietolerancji i alergii pokarmowych, chorób metabolicznych, specjalistycznego leczenia.

Kuchnia Centralna każdego dnia przygotowuje zbilansowane i pełnowartościowe posiłki dla Pacjentów USD. Diety, które oferuje Dział Żywienia, zostały opracowane w oparciu o aktualnie obowiązujące Normy Żywienia. Funkcjonuje 12 głównych rodzajów diet, które uwzględniają cztery grupy wiekowe Pacjentów. Dostępne są również dodatkowe kategorie, które obejmują dietę wegetariańską, diety dla Oddziału Transplantologii, Oddziału Hematologii oraz diety specjalne.

W zakres działalności Działu Żywienia wchodzi również zapewnienie wyżywienia dla dorosłych Pacjentów Zakładu Radioterapii.